Zijn Radiofrequentie-behandelingen voor huidverbetering veilig?

Hoewel radiofrequentie (RF) al bijna 20 jaar wordt gebruikt voor niet-chirurgische huidverstrakking, begint deze behandelmethode nu pas bredere erkenning te krijgen, vooral omdat steeds meer beroemdheden hun enthousiasme voor RF-behandelingen delen. Als je nog nooit van RF-behandelingen hebt gehoord, vraag je je wellicht af: zijn deze procedures wel veilig? Hoe meer je te weten komt over deze techniek, hoe beter geïnformeerde beslissingen je kunt nemen. Daarom heb ik deze kwestie grondig onderzocht.

Radiofrequente golven: Wat zijn ze?

In het elektromagnetische spectrum worden alle soorten energie ingedeeld op basis van hun frequentie. RF is een categorie binnen dit spectrum en omvat veel dagelijkse energiesoorten, zoals wifi-signalen, radio- en tv-golven, en magnetronstraling. RF kan worden onderverdeeld in lage en hoge energie, afhankelijk van de hoeveelheid vrijgekomen energie.

Veiligheid van radiofrequentie:

RF wordt veel gebruikt in het dagelijks leven, maar sommigen maken zich zorgen over de mogelijke gezondheidseffecten. Het gebruikte RF-bereik in huidverstrakking ligt aan de lage kant van het spectrum, namelijk rond 450 kilohertz. Dit maakt het relatief veilig in vergelijking met andere stralingsbronnen. Bovendien wordt RF-behandeling voor huidverstrakking zorgvuldig gecontroleerd door de FDA en heeft klinisch onderzoek een uitstekend veiligheidsprofiel aangetoond.

Wat is het effect van radiofrequentie?

RF kan warmte produceren, en dit principe wordt toegepast in RF-huidverstrakking. De behandeling richt zich op de diepere huidlagen met RF-energie, wat leidt tot nieuwe collageenproductie en een strakkere huid, zonder schade aan de bovenste huidlaag.

De werking van RF-microneedling

Microneedling is een techniek waarbij de huid met minuscule naaldjes gecontroleerd geperforeerd wordt. Dit geeft wondgenezing en stimuleert de huid zichzelf te herstellen. Het zorgt voor een wondgenezingsproces waardoor actieve groei- en helende factoren vrijkomen. Wanneer dit gecombineerd wordt met radiofrequentie (RF) zien we dat het collageen en elastine wordt gestimuleerd.
De huid wordt steviger, lijnen en rimpels verminderen, de huid wordt gladder en komt in betere conditie. Gemiddeld zijn er drie behandelingen nodig.

RF Microneedling - stap 1 van de behandeling
Stap 1
Huidcontact kop
RF Microneedling - stap 2 van de behandeling
Stap 2
Vacuüm activatie
RF Microneedling - stap 3 van de behandeling
Stap 3
Penetratie naalden
RF Microneedling - stap 4 van de behandeling
Stap 4
RF energie afgifte

Pijn

Pijn tijdens huidbehandelingen wordt in onderzoek vaak beoordeeld op een pijnschaal van vijf punten, waarbij nul gelijk is aan geen pijn en vijf gelijk is aan een ondraaglijk pijnniveau. De meeste patiënten die RF-huidverstrakking ondergaan, beoordelen de pijn op een niveau van één, terwijl de rest een pijnniveau van twee meldt. Bij de Patrice Visser Kliniek wordt de huid verdoofd voordat er een RF-microneedling behandeling wordt uitgevoerd.

Bijwerkingen en risico’s

Behandelingen met radiofrequentie veroorzaken weinig bijwerkingen en weinig tot geen hersteltijd. Bijna alle onderzoeken melden geen blijvende bijwerkingen na behandeling. Patiënten kunnen na een behandeling roodheid van de huid ervaren. Deze roodheid verdwijnt doorgaans binnen 24 uur na de behandeling. Oedeem of zwelling is een andere bijwerking die wordt veroorzaakt door RF-behandeling. Men kan verwachten dat de zwelling tot 24 uur na de behandeling aanhoudt, hoewel sommige patiënten langer last kunnen hebben van zwelling.

Andere bijwerkingen zijn zeldzaam en worden meestal veroorzaakt door een fout of een onervaren behandelaar, of door niet bekendgemaakte contra-indicaties (een bestaande aandoening waarbij een behandeling schadelijk kan zijn). RF-huidverstrakking mag niet worden gebruikt voor de behandeling van patiënten met een actieve herpes-infectie, gezichtsimplantaten of patiënten die zwanger zijn. 

Kunnen RF-behandelingen gecombineerd worden met andere behandelingen?

RF-behandelingen kunnen veilig worden uitgevoerd in combinatie met HIFU, injectables, peelings of andere behandelingen die minimaal invasief zijn.

Conclusie veiligheid radiofrequentie

Is huidverbetering met radiofrequentie veilig? Kort door de bocht, ja – zolang je maar een ervaren behandelaar kiest die door de FDA goedgekeurde technologie aanbiedt. Zoals elke geconcentreerde dosis energie, brengt RF een risico op brandwonden met zich mee als de behandeling niet correct wordt uitgevoerd. Je kan dit risico verkleinen door te kiezen voor een KP-geregistreerde huidtherapeut met diepgaande kennis en uitgebreide ervaring met laser en andere Energy Based Devices.

Als u een RF behandeling overweegt, kunt u een vrijblijvend intakegesprek plannen bij Patrice Visser Kliniek in Laren. Onze huidtherapeut kan u uitgebreid informeren over de veilige en effectieve behandelmethoden in de kliniek. U kunt eenvoudig en  vrijblijvend  een afspraak maken of bellen naar 035 – 631 49 48