Rode vlekken op je huid: hoe kun je er vanaf komen?

rode vlekken - Patrice Visser Kliniek
Rode vlekken op de huid kunnen behoorlijk hinderlijk zijn. Soms is het lastig om de exacte oorzaak ervan te achterhalen, wat tot frustratie kan leiden en je gedachten kan bezighouden. In dit artikel bespreken we de diverse mogelijke oorzaken en behandelingsmogelijkheden.

Wat kun je zelf doen tegen rode vlekken?

Rode vlekken op de huid kunnen erg vervelend zijn en soms is de oorzaak niet meteen duidelijk. Dit kan erg frustrerend zijn en je kunt je er behoorlijk druk over maken. In dit artikel lees je meer over de verschillende oorzaken van rode vlekken en hoe je ze kunt behandelen.

Hoe ontstaan rode vlekken op de huid?

 Rode vlekken kunnen verschillende oorzaken hebben. Als je huid droog, rood en schilferig is, kan dit wijzen op verstoring van de huidbarrière. Wanneer er tijdelijk te veel vocht uit de huid verdampt, kan dit leiden tot een ontstekingsreactie, resulterend in rode vlekken en een branderig gevoel.

Heb je wel eens gemerkt dat je rode vlekken op je huid krijgt tijdens stressvolle momenten, zoals een belangrijke presentatie? Je bent niet alleen! Veel mensen ervaren zichtbare rode vlekken tijdens stressperiodes. Deze rode vlekken ontstaan door verwijding van de bloedvaten en zijn meestal tijdelijk van aard. Ook rosacea kan rode vlekken in het gezicht veroorzaken, vaak vergezeld van couperosevaatjes en kleine pukkeltjes. De roodheid kan plotseling verergeren en de huid kan branderig aanvoelen. Soms kan voeding hier ook een rol bij spelen.

Is er een oplossing?

In onze kliniek kunnen rode vlekken effectief worden behandeld. Eerst wordt de oorzaak van de rode vlekken vastgesteld. Als er bijvoorbeeld verwijde bloedvaten zichtbaar zijn, kunnen deze met succes worden behandeld met methoden zoals Intense Pulsed Light (IPL). 

Begin direct met behandeling

IPL-behandelingen hebben hun effectiviteit bewezen bij het aanpakken van rode vlekken, rosacea, couperosevaatjes en diffuse roodheid. Gepulseerd licht verwarmt de bloedvaten tijdelijk, waardoor ze ‘dichtgaan’ en door het lichaam worden afgestoten. Hierdoor verminderen rode vlekken en roodheid aanzienlijk.

Huidverzorging bij rode vlekken

Heb je al verschillende producten geprobeerd zonder succes? Dit is helaas een veelvoorkomend probleem. Sommige producten kunnen de huidbarrière verstoren en de klachten verergeren. Daarom vereist de behandeling van rode vlekken altijd een specifieke aanpak. In sommige gevallen kan een juiste huidverzorgingsroutine helpen. Bij Patrice Visser Kliniek kan de huidtherapeut een huidverzorgingsroutine op maat maken voor u.