Collageen: De trend voor een prachtige huid

wat is callogeen?
Influencers op TikTok en Instagram concurreren om de voordelen van collageenpoeders en -pillen te laten zien, waardoor collageen na hyaluronzuur de nieuwste rage lijkt te zijn. Maar waarom is collageen zo in de mode en hoe kun je het beste gebruikmaken van de voordelen voor je huid?

Wat doet collageen voor je huid?

Collageen is een essentieel onderdeel van je lichaam en bevindt zich in je botten, kraakbeen, pezen, haren, nagels en natuurlijk je huid. Het fungeert als een bouwsteen, waardoor je huid stevig en soepel blijft. Je huid produceert collageen van nature, maar na je 25e vermindert de productie jaarlijks. Dit kan leiden tot het ontstaan van fijne lijntjes, rimpels en verslapping van de huid. Factoren zoals overmatige blootstelling aan de zon, roken, overmatig drinken en een suikerrijk dieet versnellen de afbraak van collageen en resulteren in zichtbare tekenen op je huid. De kerngedachte achter de collageentrend is eenvoudig: door extra collageen aan je huid toe te voegen, kun je een jeugdige uitstraling behouden en rimpels voorkomen. De vraag is echter: wat is de meest effectieve manier om dit te bereiken?

Collageen innemen of drinken

Beroemdheden en Hollywood-sterren prijzen collageenpillen en drankjes aan. De gedachte hierachter is dat dagelijkse inname van collageensupplementen de huid van binnenuit ondersteunt. Het nadeel van deze benadering is dat het collageenproduct eerst door de maag en darmen moet passeren om de huid te bereiken. Hierdoor is het effect van stimulatie van de huidcellen die collageen produceren, niet erg groot. Onderzoek suggereert dat het innemen of drinken van collageen wel gunstig kan zijn voor soepele gewrichten, maar voor het effect op de huid is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. De onderzoeken die momenteel gedaan zijn naar het effect van collageensuppelementen suggereren dat collageen verkregen uit vis het meeste effect geeft. 

Collageen aanbrengen

Drogisterijen en parfumerieën bieden nu ook volop crèmes en serums met collageen aan. Specialisten waarschuwen echter dat men geen wonderen mag verwachten van deze producten. Collageenmoleculen zijn te groot om door de huidbarrière te dringen.  Wat wél effectief kan zijn, is het gebruik van crèmes met peptiden. Peptiden zijn kleiner en kunnen wel in de huid doordringen. Ze kunnen de huid aansporen om nieuw collageen aan te maken. Het effect op het zichtbare resultaat moet echter nog worden afgewacht.

Collageen en injectables

Een methode waarvan bekend is dat deze zichtbare resultaten oplevert, zijn cosmetische behandelingen zoals injectables en medische microneedling die de collageenproductie stimuleren. In plaats van collageen rechtstreeks in de huid te brengen, worden fibroblasten in de huid gestimuleerd om nieuwe collageenvezels te produceren. Dit gebeurt op verschillende manieren.

Een voorbeeld is Profhilo, waarbij puur hyaluronzuur door middel van injecties in de huid wordt gebracht. Hyaluronzuur trekt vocht aan, wat de huid onmiddellijk een vollere en goed gehydrateerde uitstraling geeft. Bovendien stimuleert het de aanmaak van collageen, waardoor de huid haar stevigheid terugkrijgt.

Een andere methode om de collageenproductie te stimuleren, is medische microneedling door middel van de SkinPen. Hierbij worden met een speciale pen minuscule gaatjes in de huid gemaakt, wat het lichaamseigen herstelmechanisme activeert en de aanmaak van nieuw collageen bevordert. Dit resulteert in een zichtbaar stevigere, egalere en gladdere huid.

Meer weten?

Als u meer wilt weten en wilt weten over callogeen en uw huid, maak dan een vrijblijvende afspraak met onze huidtherapeut bij Patrice Visser kliniek in Laren. Wij helpen u graag!