Wat zijn ouderdomsvlekken?

Onder invloed van zonlicht worden ouderdomsvlekken donkerder. Dit komt doordat zonlicht de pigmentcellen in de huid stimuleert om meer pigment aan te maken, wat resulteert in donkerdere vlekken. Na een zonnige zomer zijn deze vlekken dus extra zichtbaar.

Hoewel ouderdomsvlekken goedaardig zijn, is het belangrijk op te merken dat sommige vormen van huidkanker erop kunnen lijken. Als een vlek verandert, is het raadzaam een arts te raadplegen. Bij Patrice Visser Kliniek bieden ze veilige en effectieve behandelingen voor ouderdomsvlekken, zoals Intense Pulsed Light (IPL) . Ouderdomsvlekken verdwijnen niet vanzelf, dus het is verstandig om ze te behandelen om verdere klachten te voorkomen.

Hier zijn de stappen voor de beste behandeling van ouderdomsvlekken:

  1. Gebruik de juiste huidverzorgingsproducten met ingrediënten zoals tranexaminezuur, retinol en niacinamide. Hoge percentages van deze werkstoffen in producten zoals de Retinol Skin Brightener en Brightalive van ZO Skin Health kunnen helpen. De huidtherapeuten bij Huidzorg Houten kunnen een op maat gemaakt productprotocol opstellen.

  2. Behandel het bestaande pigment met IPL- of laserbehandelingen om het overtollige pigment in de huid te verwijderen. Het apparaat verhit het pigment, dat vervolgens in het lichaam wordt afgebroken. Na de behandeling kan een dun korstje ontstaan, dat na ongeveer twee weken vanzelf verdwijnt. Meerdere behandelingen zijn vaak nodig voor het beste resultaat.

  3. Voorkom de vorming van nieuw pigment door dagelijks zonbescherming met minstens factor 30 te gebruiken. Breng de zonnebrandcrème royaal aan en herhaal dit elke twee uur om te voorkomen dat de pigmentcellen zich met zonlicht voeden en extra pigment aanmaken.

Het meest geschikte moment om ouderdomsvlekken te behandelen is na de zomer, wanneer ze donkerder zijn geworden door de zon. Dit vergroot het contrast tussen de vlek en de omliggende huid, waardoor de IPL- of laserbehandeling effectiever is.

Als u overweegt uw ouderdomsvlekken te behandelen, kunt u een vrijblijvend intakegesprek plannen bij Patrice Visser Kliniek in Laren. Onze huidtherapeut kan u uitgebreid informeren over de veilige en effectieve behandelmethoden in de kliniek. U kunt eenvoudig vrijblijvend  een afspraak maken of bellen naar 035 – 631 49 48